příjmení Míček a Tuček
Text dotazu
Dobrý den,
moc by mě zajímalo původ příjmeních Míček a Tuček, proto vás prosím jestli byste nebyli tak laskavi a nezodpověděli mi můj dotaz.
Předem velice děkuji
Odpověď
Dobrý den,
dotaz na původ příjmení Tuček jsme již v rámci služby Ptejte se knihovny zodpovídali, odpověď naleznete v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2012/prijmeni-tuckova/.
Příjmení Míček je zdrobnělina příjmení Míč, které je odvozeno od staročeského osobního jména Míč, jež bylo domácí podobou OJ Mikuláš či Michal.
Pro zajímavost Vám uvádíme statistiky četnosti příjmení v České republice dle stánek www.kdejsme.cz. v ČR žije cca  2007 mužů a 2169 žen s příjmením Tuček/-ová; nejvíce v oblastech Prahy, Břeclavi, Hradce Králové, Brna či Náchodu. Příjmení Míček má cca 568 mužů a 823 žen (Míčková), nejvíce v oblastech Ostravy, Frýdku-Místku a Prahy.
Použitá literatura:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2014 09:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu