prijmeni Mičan
Text dotazu
Rad bych vedel k cemu se vztahuje prijmeni Mičan a nebo co vlastne znamena .Dekuji
Odpověď
Dobrý den,
k zjišťování původu a významu příjmení existuje několik příruček, které využíváme:
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení československých, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Nákladem Jana Kotíka, 1897. jako digitalizovaný dokument http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Mladá fronta, 1983.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E.Purkyně, 1998. ISBN 80-7044-212-3.
BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. Praha: Regia, 2003. ISBN 80-86367-35-5.
Vaše příjmení Mičan je doloženo již v roce 1454. Vzniklo ze staročeského osobního jména Míč z domácí podoby osobního jména Mikuláš či Michal; zdrobnělina Míček,...Miča, Mičák,...Mičan,...Mičánek...
Čerpáno z MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
Se svým dotazem se můžete obrátit i na Jazykovou poradnu Ústavu pro český jazyk AV ČR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna .
Podle statistiky na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d je příjmení Mičan na 3860. místě, četnost 218.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.05.2011 08:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu