-
To se mi líbí
-
Doporučit
Vážení, pátrám po původu příjmení Melzoch, z jakého je jazyka. Všichni Melzochové patrně pocházejí z jižních Čech (obec Částrov). Jde o velmi vzácné příjmení. Osobně se kloním k původu z hebrejštiny (koncové kaf se čte jako ch, takže původní podoba mohla být i Melzok). V žádných výkladových seznamech jsem toto přijmení nenašla (ani v židovských přijmeních). Děkuji za pomoc a jsem s pozdravem
Dobrý den,
význam a původ příjmení Melzoch (resp. Melzok) se nám bohužel nepodařilo dohledat. Doporučujeme Vám se s dotazem obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk česky AV ČR (www.ujc.cas.cz), kde by Vám odborníci měli podat přesnou odpověď, příp. Vás nasměrovat na relevantní zdroje.
Podle webových stránek o zjišťování četnosti výskytu příjmení v ČR www.kdejsme.cz a www.nasejmena.cz žije u nás 21 mužů a 13 žen s příjmením Melzoch/ -ová, konkrétně v oblastech Dobříše, Jindřichova Hradce Pelhřimova, Prahy, Sokolova, Berouna a Říčan.
Seznam použitých zdrojů:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
21.08.2014 10:33