příjmení Matulka
Text dotazu
Prosím o možná vysvětlení původu příjmení Matulka ,
případně i nejstarší známý výskyt tohoto jména v Čechách a na Moravě, děkuji
a přeji pěkný den
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Matulka bylo odvozeno od příjmení Matuch(a), které vzniklo z nářeční podoby osobního jména Matouš. Křestní jméno Matouš je hebrejského původu (z hebr. Mattithjáh), rozšířilo se z řeckého tvaru Matthaios a znamená "dar boží". Příručky věnující se původu příjmení bohužel v tomto případě nejstarší zmínku či výskyt Vašeho příjmení neuvádějí.
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území 142 mužů a 152 žen s příjmením Matulka/Matulková.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 115. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. Díl II. Praha: Epocha, 2003. Str. 202-203. ISBN 80-86328-30-9.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2010. Str. 229. ISBN 978-200-1888-5.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR  na stránkách portálu Kde Jsme: https://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.01.2012 14:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu