příjmení MAŠATA, PECHOLT, ČERNOCH
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych u vás zjistila původ příjmení MAŠATA, PECHOLT, ČERNOCH.
Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
pro určení významu příjmení je velmi užitečná kniha: MOLDÁNOVÁ, Dobrava.Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8, ze které čerpáme následující informace k příjmením, která Vás zajímají.
Příjmení Mašata je odvozeno z osobních jmen, která začínají na Ma-: především Matěj, dále Mauritius, apod. Základním příjmením je Máša, od tohoto jsou všechna další odvozena, tedy kromě Mašata dále Mašat, Mašan, Mašín, Mašita, Mašta, atd. Již r. 1539 se objevilo pojmenování Matěj Máša. Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 312 žen a 219 mužů s příjmením Mašatová/Mašata.
Příjmení Pecholt je jednou z variant příjmení Pech (mezi další patří např.¨Pecha, Pecháč, Pechanec, Pechát, Pechek, atd.). Příjmení je odvozeno z osobního jména Petr. Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 28 žen a 29 mužů s příjmením Pecholtová/Pecholt.
Příjmení Černoch má původ v přídavném jménu "černý", které je staročeským slovem "črný" odvozeným od rostliny "černýš" jejíž semena se přidávala k obilí a rozemleta s ním činila mouku "černou". Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 1182 žen a 1182 mužů s příjmením Černochová/Černoch.
-Statistiky MV ČR na stránkách portálu Kde Jsme: https://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2012 10:02
Sandra Mašatová píše:
Čtvrtek 05.05.2016 08:08
Dobrý den,
ráda bych u vás zjistila původ příjmení MOUČEK a KUSYN, FORSTEREVICZ.
Děkuji a přeji hezký den.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 05.05.2016 13:18
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služby PSK.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu