příjmení Margold
Text dotazu
Dobrý den vážení.
Velmi by mě zajímal význam příjmení Margold - Margoldová ( moje příjmení za
svobodna) a význam příjmení Čada - Čadová ( moje současné příjmení). Odkud
tato příjmení pocházejí a jak vznikla?
Velice děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Margold bohužel není uvedeno v knihách o původu příjmení, které máme k dispozici. S dotazem se můžete obrátit na Jazykovu poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, kde Vám odborníci jistě poskytnou odpověď. Kontakt na poradnu naleznete na adrese http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/ .
Příjmení Čada vzniklo ze staročeského slova "čad". které označuje hocha, jinocha ; slovo "čada, čáda" poté bylo označení pro dívku. Někdy se také můžeme setkat s významem čad= čoud, poté přeneseně= snědý člověk.
Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 1059 mužů a 1124 žen s příjmením Čada/Čadová. Statistiky naleznete na stránkách portálu Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/.
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 228 s. ISBN 80-86781-03-8
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená aneb příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBn 80-86328-58-9)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. Praha: Jan Kotík, 1897. 288 s.  Kniha je dostupná v rámci digitální knihovny Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.02.2012 11:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu