Příjmení Malý a Lepeška a jméno Alena
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych znala původ jmen: Malý/-á a Lepeška/ - ová.
A význam jména Alena.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
jméno Alena, je dosud nejasného původu a významu rovněž. Považované je nejčastěji za zkráceninu původem latinského jména Magdaléna, což znamená pocházející z města Magdala, nebo je taky známé jako obdoba řeckého jména Helena tj. "světlo ve tmě, či pochodeň".
Příjmení Lepeška je přisuzován rozdílný význam, literatura (uvedená
níže) nabízí informaci, že jméno může být odvozeno od přídavného jména lepivý, nebo lepkavý a současně v nářečí znamená slovo "lepeška" taky klopený klobouk, nebo vychází z německého křestního jména Leopold, které nabylo tuto novou podobu zdomácněním a počeštěním.
Příjmění Malý patří dosud k jedněm z nejčastěji se vyskytujících příjmení v České republice (uvedeno jako 40. nejčastější) a tvoří základ i pro mnoho jiných odvozených příjmení např. Malák, Malásek, Malech, či Maleček. Toto příjmení patří do kategorie jmen odvozených z tělesných, nebo duševních dispozicí. Ve většině případů předkové současných majitelů jména měli ve srovnání s ostatními postavu nižšího vzrůstu.  V minulosti se však nejednalo o hanlivé označení, nýbrž o zjednodušení určení totožnosti a rychlou význačnou charakteristiku majitele jména.
Použité zdroje:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
*Knappová, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4.vyd. Praha:
Academia, 2006.651 s. ISBN 80-200-1349-0.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem :
Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.11.2013 13:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu