příjmení Mádr
Text dotazu
Dobrý den. Ráda bych se dozvěděla něco původu a významu příjmení Mádr.děkuji
Odpověď
Dobrý den,
přímení Mádr je odvozeno ze středohornoněmeckého (od 12. do 16. století) apelativa (tj. slovo obecného významu) "mader" = žnec (kdo žne obilí nebo trávu). Takto byla také odvozena příjmení Madar (podle německé výslovnosti) nebo Mader.
Pro zajímavost Vám také uvádíme statistiky výskytu příjmení v ČR podle stránek www.kdejsme.cz. Podle nich žije v ČR 530 mužů a 545 žen s příjmením Mádr/Mádrová; nejvíce v oblasti Olomouce, Přerova, Prahy či Plzně.
Použitá literatura:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.05.2013 10:36
Věra Halátová píše:
Pátek 29.07.2016 09:13
Dobrý den, je možné zjistit původ příjmení Halát, Halátová? Je nás v republice málo. Vím jen, že původ příjmení je na středním Slovensku nebo v Maďarsku.
Děkuji, Věra Halátová
PSK - admin píše:
Pondělí 01.08.2016 12:23
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu