-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den chtěl bych se dovědět původ a význam příjmení Macan.
Dobrý den,
příjmení Macan/-ová vzniklo z domácké podoby osobního jména Matěj.
Osobní jméno Matěj pochází z hebrejského osobního jména Mattithjáh = dar boží.
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 84 mužů s příjmením Macan (s věkovým průměrem 36 let) a 70 žen s příjmením Macanová (s věkovým průměrem 43 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Praze či Žamberku. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
16.07.2014 08:21