příjmení Löbl
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych zjistit původ příjmení Löbl.
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy "Německá příjmení u Čechů" vzniklo příjmení Löbl jako zdrobnělina (koncovka -el) z osobních jmen Leo, Levi či Lewald. Kniha " Naše příjmení" uvádí též variantu, podle které mohlo být příjmení odvozeno z německého slova Löwe = lev (nářeční zdrobnělá podoba), symbol lva mohl být domovním znamením, jméno mohlo odkazovat též na povahu či vzhled svého nositele.
Zdroj:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 137 mužů a 132 žen s příjmením Löbl/Löblová.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2012 09:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu