příjmení Ligaun
Text dotazu
Ráda bych znala význam ( i původ ) příjmení Ligaun.
Odpověď
Dobrý den,
osob s příjmením Ligaun/Ligaunová žije v České republice poměrně malý počet.
Konkrétně se jedná o 8 mužů a 7 žen (Statistiky Ministerstva vnitra ČR, server Kde Jsme: www.kdejsme.cz ), a to ve městech Praha, Kladno a Tanvald.
Dá se předpokládat, že nepočetný výskyt jména na území ČR zapříčinil, že výklad příjmení Ligaun nebyl zařazen do žádné z publikací, jež se věnují výkladu původu českých příjmení.
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/ )
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit také na Ústav pro jazyk český AV ČR - Jazykovou poradnu: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/ .
Je možné, že přímení má stejný původ jako příjmení Ligan - tedy ve vlámském místním názvu Lingen (viz: http://www.houseofnames.com/ligan-family-crest )
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.01.2012 18:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu