příjmení Leitman
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda se dá zjistit původ příjmení Leitman a kde?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Leitman se v České republice vyskytuje velmi zřídka, což může být také důvod, proč není v žádné publikaci uveden jeho význam či původ. Dle stránek www.nasejmena.cz a www.kdejsme.cz u nás žije cca 6 mužů a 9 žen s tímto příjmení, a to v okolí Prostějova, Jeseníku, České Lípy, Českých Budějovic, Prahy a Bílovce.
S dotazem se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, kde by Vám odborníci měli poskytnout odpověď, http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/ .
Procházeli jsme následující zdroje:
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.05.2014 10:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu