příjmení Laigot
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ jména: Laigotová
Odpověď
Dobrý den,
původ a význam příjmení Laigotová se nám bohužel nepodařilo nalézt. Využili jsme publikace o významu příjmení, jejichž přehled naleznete v závěru odpovědi. S dotazem Vám doporučujeme obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (www.ujc.cas.cz).
Pro zajímavost Vám uvádíme četnost výskytu příjmení v České republice dle stránek www.kdejsme.cz. Nízký počet nositelů tohoto příjmení může být důvodem, proč není příjmení v knihách uvedeno, neboť v ČR je evidováno pouze 6 mužů a 7 žen s příjmením Laigit/-ová; a to v oblastech Hodonína, Hustopeče, Znojma a Kyjova.
Použitá literatura:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.02.2014 16:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu