příjmení Kubiš
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych zjistit vznik nebo původ příjmení Kubiš, Kubišová
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kubiš bylo dle knihy "Naše příjmení" odvozeno z osobního jména Jakub - jedná se o jméno hebrejského původu (z Jahaqóbh) a vykládá se jako "ten, kdo se drží za patu", tj. "druhorozený".
Ke dni 15.7.2009 žilo v České republice 870 mužů a 889 žen s příjmením Kubiš/Kubišová.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.06.2011 15:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu