příjmení Krul/Krulová
Text dotazu
Dobrý den,
dostala jsem na Vás kontakt, ohledně významu příjmení. Bylo by možné zjistit původ příjmení: Krul/Krulová?
Děkuji předem za Vaši odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Krul/-ová vzniklo ze středohornoněmeckého krul = kadeř; též ve slezském nářečí.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 132 mužů s příjmením Krul (s věkovým průměrem 43 let) a 273 žen s příjmením Krulová (s věkovým průměrem 44 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Sokolově, Praze a Bílovci. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz čiwww.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.05.2014 14:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu