příjmení Kozárek
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se informovat o původu a
významu příjmení Kozárek. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kozárek bylo odvozeno od příjmení Kozák, které vzniklo ze slova obecného významu "kozák" = pastevec koz; druh hřibu; zhrubělé příjmení i slovo obecného významu Koza. Další původ je možné vykládat podle člověka pocházejícího z Kozácka (kraje u Želče na Táborsku).
Blíže se k významu příjmení Kozák rozepisuje Vladimír Mates:
"Příjmení Kozák patří podle svého vzniku jako přezdívka či rozslišovací jméno (několika Jakubů či Mikešů atd.) do více kategorií. Prapředkové je mohli dostat "podle svého původu". Například po přestěhování z Kozákova do jiné lokality. Ve městě také "podle bydliště", tj. z domu "Od kozy". Takové znamení v Praze existovalo; 14 x častěji trůnil nad vchodem její samec - "kozel". Nejvíce Kozáků však ptaří zřejmě do kategorie "podle stavu a zaměstnání". Všude jsou definování jen jako "pasáci koz". Ještě v minulém století, kdy se vyháněl na "draha", neboli obecní pastviště, dobytek z celé vsi, patřili "kozáci" na žebříčku "pastevců" či "pastuchů" na nejnižší stupeň. Za úvahu stojí, proč má řada vsí toto jméno. Profous (viz Antonín
Profous: Místní jména v Čechách) jen konstatuje jako v jiných případech:
"Kozárovice, ves lidí Kozárových" atd. Nešlo však také o posměšek sousedů, že jde o ves chudou, jejíž hospodáři se nezmohli na víc než na kozy...?
Samozřejmě, že mohli lidé k tomuto jménu přijít i z řady jiných důvodů, které bych ovšem zdaleka nepokládal za tak časté jako předchozí. Někdo se dostal se svým pánem na Ukrajinu či do Ruska, poznal kozáky, neustále o nich vyprávěl, předváděl jejich tanec (nazývaný nejen kozáček, ale také kozák).
Jiný vychvaloval houby toho jména; přinášel je z lesa i tehdy, kdy se sousedé vraceli s prázdnou..."
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území 64 mužů a 60 žen s příjmením Kozárek/Kozárková.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. Str. 93. ISBN 978-80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. Str. 134-135. ISBN 80-86328-10-4.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR -
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2011 13:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu