příjmení Kozák
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych znala historii, jak vzniklo, z
čeho se odvodilo a jaký má význam příjmení: Kozák, Kozak.
Děkuji moc. Těším se na odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kozák/ Kozáková může mít, dle příruček "Naše příjmení" od Moldanové, D. a "Jména tajemství zbavená : Malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení" od Matese, V., několik původů vzniku. Naši předkové jej mohli získat buď podle svého původu. Tzn. např. po přestěhování z Kozákova do jiné lokality či podle svého bydliště, tzn., že pocházeli z domu "Od kozy". Či také podle druhu hřibu (kozák), pokud tento hřib neustále vychvalovali, či ho přinášeli z lesa i tehdy, kdy se ostatní sousedé vraceli s prázdnou. Také mohl někdo získat příjmení Kozák na základě toho, že se se svým pánem dostal do Ruska, kde poznal kozáky a viděl jak tančí tanec kozák či kozáček a neustále o tomto tanci vyprávěl, či ho dokonce také tančil.
Avšak nejčastější způsob jakým se dostalo příjmení Kozák svým nositelům, byl takový, že toto příjmení získali podle stavu a zaměstnání, tzn. podle toho, že dělali pasáky koz. Pasáci koz patřili mezi pastevci na nejnižší stupeň, kromě husopasek.
V poněmčené podobě toto příjmení zní Kotsack = břicháč.
Omlouváme se, ale příjmení Kozak/ Kozaková se nám bohužel vyhledat v nám dostupných zdrojích nepodařilo.
Pro zajímavost uvádíme, že podle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, žilo ke dni 31. 1. 2010 v České republice 7435 osob s příjmením Kozák/ Kozáková.
Z toho 3638 mužů a 3797 žen. Nejčastěji pak v Praze, Brně, Šumperku či Plzni. Ale jen 214 osob s příjmením Kozak/ Kozaková. Z toho 190 mužů a 24 žen. Nejčastěji pak v Praze, Brandýse nad Labem, či v Mladé Boleslavi.
Pravděpodobně tento nižší výskyt příjmení Kozak/ Kozaková zapříčinil, že nebylo toto příjmení zahrnuto do českých příruček, které se zabývají původem příjmení.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Kde jsme: www.kdejsme.cz
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Projité zdroje:
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : Tax az kort, 2002. ISBN 80-238-8173-6.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze :
Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.03.2012 10:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu