příjmení Kortan
Text dotazu
Dobrý den. Chtěl bych Vás poprosit o informace o
svém příjmení, odkud pochází, a popřípadě co znamená. Velmi děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kortan bylo pravděpodobně odvozeno z osobního jména Kornel. Jedná se o variantu jména latinského jména Cornelius (taktéž se tak jmenoval slavný římský rod). Jméno bylo odvozeno buď z latinského slova cornu = roh, nebo z cornus = dřín - přeneseně pevný, vytrvalý.
Dle statistik Ministerstva vnitra ČR žilo ke dni 15.7.2009 v České republice 165 mužů a 186 žen s příjmením Kortan/Kortanová.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.01.2011 16:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu