příjmení Kolda/ Koldová
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na původ a historii příjmení Kolda/Kodlová.
Děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kolda/ Koldová vzniklo z osobního jména Mikoláš. Jméno Mikoláš vzniklo z řeckého Nikolaos = vítězný mezi lidem. Změna počátečního N na M byla asi vlivem jména Michal.
Pro zajímavost také uvádíme, že dle statistik ze severu www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2012 v České republice 524 mužů s příjmením Kolda ( s věkovým průměrem 42 let) a 555 žen s příjmením Koldová (s věkovým průměrem 44 let). Nejčastěji pak tito žili v Praze, Jihlavě a Českých Budějovicích. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude Vaše dítě jmenovat? 4. přepracované a dopl. vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2013 13:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu