příjmení Kolaja, Bělovský, Přerovský
Text dotazu
Dobrý den. Prosím o vysvětlení původu příjmení Kolaja a Bělovský. Přerovský - pravděpodobně odvozeno od Přerova, zde prosím, zda by se daly najít nějaké zajímavosti nebo podrobnosti o tomto příjmení.
Moc děkuji a přeji krásný den,
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Bělovský je odvozeno od základního příjmení "Běl", které vychází z přídavného jména bílý. Slovo "běl" se užívá i jako název pro bílou mouku a v staročeštině i pro sádlo a slaninu. Existuje i forma příjmení "Běla" a toto je současně známé i jako ženské křestní jméno, nebo název pro bílý hovězí dobytek, či housku. Nakolik má tedy příjmení Bělovský svůj základ v "Běl", je možné předpokládat, že jeho původní nositel by buď výrazně světlé barvy vlasů a kůže, nebo byl přívlastek ve vhodné podobě spojován s jeho profesí např. mlynář.
Příjmení Kolaja se vyvinulo z moravského nářečí, přesněji z tamějšího pojmenování "kolaja", což je drážka, kterou běží kolo, nebo jinak - kolej. Je to však současně název ptáka - Čejky chocholaté (Vanellus vanellus). Jiné příjmení s totožným původem jsou třeba Kolajík a Kolajta.
Z dostupných zdrojů (uvedeny níže) můžeme potvrdit, jak jste již uvedli, že příjmení Přerovský je původem odvozeno od místního názvu Přerov. Přerov je město s dlouholetou historií a jeho název se váže až k praslovanštině, ve které slovo "přerov" původně označovalo příkop, tůň, bažinu, nebo stojatou vodu.
Vzhledem k dostupným a využitým zdrojům, se nám v této chvíli nepodařilo najít o příjmení Přerovský víc podrobností, pro zajímavost tedy alespoň uvádíme statistiky příjmení podle webových stránek www.kdejsme.cz a podle Ministerství vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx. Z dohledaných informací žije na území České republiky v současnosti s příjmením Přerovský 233 mužů a 226 žen, z toho nejvíc jich bydlí v okolí měst Praha, Slavkov u Brna, Šlapanice, Uherské Hradiště, Židlochovice, Olomouc, Bučovice, Karviná, Říčany, Černošice, Veselí nad Moravou, Vyškov a Hradec Králové. Jejich průměrný věk je 39 let.
Použité zdroje:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
* Profous, A. a kol.: Místní jména v Čechách: jejich vznik, původ, význam a změny. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2013 09:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu