Příjmení Kocková
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se dozvědět více o mém rodném příjmení Kocková.Chtěla bych se dozvědět, zda to je židovské jméno, jak je staré a odkud tedy pochází?
Velice vám děkuji za jakoukoliv odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
informace o příjmení Kocek/ Kocková v příručkách o původu českých příjmení bohužel chybí. Statistiky Ministerstva vnitra (stav ke dni 1. 3. 2013) evidovaly na území ČR 301 osob s příjmením Kocek, 320 osob s příjmením Kocková a 4 osoby s příjmením Koceková.
O tom, že nositeli tohoto příjmení bývali i Židé, svědčí záznamy v genealogické databázi JewishGen (http://www.jewishgen.org). Zjevně se ale nejedná o moc rozšířené příjmení a stejně tak je více než pravděpodobné, že příjmení Kocek nemá čistě židovský původ.
Dějiny používání a proměn židovských příjmení v českých zemích jsou velice pestré. Příjmení židovských obyvatel Čech a Moravy se v moderní podobě zkonstituovala poměrně pozdě. Až uveřejněním paktu Josefa II. 27. srpna 1787 se užívání příjmení pro Židy stalo povinným. Pakt nařizoval všem Židům, aby si zvolili německá jména a příjmení (a taktéž ukládal židovským obcím vést všechny matriky v německém jazyce). Jak ovšem píše Ruth Bondyová, přes všechnu germanizaci – především na venkově – se u českých Židů udržela i česká jména, jejichž užívání většinou předcházelo přijetí německého příjmení. V případě příjmení Kocek se dále také může jednat o počeštěnou nebo zkomolenou variantu jiného jména (podle znění se nabízí příjmení Katz, které bylo mezi Židy velice populární). Pro získání více informací k této problematice Vám doporučujeme knihu zmíněné Ruth Bondyové Rodinné dědictví.
Zdroje:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx
Bondyová, R.: Rodinné dědictví : Jména Židů v Čechách a na Moravě. Praha : Nakladatelství Franze Kafky, 2006.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2013 09:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu