Příjmení Koberna
Text dotazu
Původ a význam příjmení Koberna.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Koberna/ Kobernová se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích. Nejpodobnější příjmení, které se nám podařilo vyhledat je příjmení Kober, Kobera, které vzniklo z východomoravského apelativa (slovo obecného významu) kobero = břicho či z nářečního slova koberat se = kolébavě jít, vzniklo díky tomu, že silnější lidé s velkými břichy mají takovou kolébavou chůzi. Možná by tato příjmení mohla mít stejný základ.
Pokud byste ale měl zájem o přesnější a relevantnější odpověď můžete se také zkusit obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna, kde by Vám pravděpodobně měli být jazykoví odborníci schopni podat uspokojivější odpověď.
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz žilo v roce 2011 v České republice 102 osob s příjmením Kobera, Koberová. Z toho 53 mužů a 49 žen. Nejčastěji pak v Prachaticích, Českých Budějovicích, Vodňanech či Plzni.
Zdroje:
* http://www.kdejsme.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Další projité zdroje:
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2013 10:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu