Příjmení Klaban
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mě původ a význam příjmení Klaban.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Vysvětlení jména Klaban najdete v níže uvedené knize Antonína Kotíka. Podle Kotíka je tedy příjmení Klaban (stejně tak jako Kaláb, Čalábek, Calábek, Nečleba, Kalaber, Kalabis, Kalabsa, Klabazna, Klabusaj) odvozeno z kmene moravských sloves kalabizovať, kalabiznovať = klábositi, a souvisí s litevským kalba = řeč.
Kotík, Antonín, 1840-1919
Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu / sepsal a abecedním ukazovatelem opatřil Antonín Kotík. -- Nové vyd.. -- V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. -- 288 s. ; 25 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2012 16:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu