Příjmení Karpyta
Text dotazu
Kde je původ příjmení Karpyta? Předek přišel prý z Polska na Oravu v předminulém století. V minulé generaci byla možná varianta Karpita. Pátrala jsem po kořenu Karp- jen na internetu.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Karpyta ani Karpita se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích. Pravděpodobně velmi nízký výskyt tohoto příjmení na území České republiky (v roce 2011 žilo v ČR 9 osob s tímto příjmením) zapříčinil, že nebylo zařazeno do žádných z níže uvedených příruček, zabývajících se původem a významem příjmení.
Nejpodobnější příjmení, které jsme našli je příjmení Karpischka, což je poněmčené příjmení z osobního jména Karponius, či z příd. jména karpavý = krhavý.
Se svým dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/
, kde by Vám mohli poradit snad uspokojivější odpověď.
Projité zdroje:
* http://www.kdejsme.cz
*  MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/
)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2012 13:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu