příjmení Kapsia
Text dotazu
Dobrý den,
velice by mě zajímal význam tohoto příjmení (Kapsia, Kapsiová).
Velice Vám děkuji za odpověď hodně to pro mě znamená
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kapsiová jsme bohužel v žádné literatuře o původu a významu příjmení nenašli. Seznam literatury, kterou jsme použili k Vašemu dotazu, naleznete v závěru odpovědi. Doporučujeme Vám obrátit se s dotazem na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci měli poskytnout uspokojivou odpověď.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v České republice, můžete se podívat na stránky www.kdejsme.cz a www.nasejmena.cz. V ČR je evidováno cca 48 mužů a 51 žen s příjmením Kapsia/Kapsiová, a to především v oblasti Jablunkova (40), dále Třince a Frýdku-Místku, o něco méně (kolem 10) v Olomouci.
Použitá literatura:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.05.2014 12:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu