příjmení Kalibová
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli byste mi nemohli pomoci s vyhledáním původu a
významu příjmení -Kalibová-. (Již jsem zjistila, že by mohlo příjmení mít původ z valašského nářečí - Kaliba, což znamená neštěstí, nebo
také kalibán - hrubec, surovec.) Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
novodobé prameny uvádějí k příjmení Kaliba vysvětlení, jež jste sama zmínila, tedy, že slovo bylo odvozeno z valašského nářečního slova kaliba = neštěstí, kalibán = hrubec, surovec.
Zdroj: MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
Starší zdroje, konkrétně kniha "Naše příjmení" Antonína Kotíka, připisuje příjmení podkrkonošský původ a vysvětluje jej jako "velikán", "obr".
Zdroj:
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. nové vyd. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897, s. 42. (plný text knihy jde volně dostupný v rámci systému
Kramerius: http://kramerius.nkp.cz  (Monografie, Abeceda názvů monografií: N, Naše příjmení, s. 42.)
V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 68 mužů a 91 žen s příjmením Kaliba/Kalibová, příjmení se nejčastěji vyskytuje v Praze a Říčanech.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2012 10:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu