příjmení Kahovec
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych znát původ svého příjmení "Kahovec". Zpracovávám rodokmen našeho rodu a toto bych chtěl znát, pro případné zmapování rodu ještě před použitím tohoto příjmení.
Děkuji předem za informaci a přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kahovec je odvozeno od místního jména Kahov.  Původ názvu je dle knihy Místní jména v Čechách vysvětlován pouze v knize „Die Orstnamen im südlichen und südwestlichen Böhmen“ autora Klimesche. Ten o jméně vypráví následující:
„Kahau povstalo z německého Kag (das Gehege, der Zaun) + Au a znamenalo „die eingezäunte Au“ (= niva ohrazená plotem). Vskutku nacházíme u Chmellera das Kag „Hag, Zaun“ a vysvětlení toho tvaru je označeno jinde. Tento výklad z němčiny by ovšem předpokládal, že německé jméno bylo přejato do češtiny již před pol. 13. století , takže se g změnilo ještě v h (Kahov); z češtiny pak bylo zřejmě přejato zpět do němčiny (Kahau). Bylo by však podivné, že by jméno vsi po 300 let nebylo zaznamenáno. Ale kromě této umělé kombinace Klimschovy neznáme dosud výkladu jiného.“
Pro zajímavost Vám uvádíme informace ze stránek www.kdejsme.cz.  V ČR žije 79 mužů a 100 žen s příjmením Kahovec/-ová, nejvíce v oblastech Prahy, Strakonic či Rokycan.
Použitá literatura:
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
* PROFOUS, Antonín, ŠMILAUER, Vladimír a SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. 5 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.12.2012 13:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu