příjmení Kabourek
Text dotazu
Jaká je historie přijmení Kabourek?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kabourek/ Kabourková má stejný základ jako příjmení Kába, které vzniklo z osobního jména Gabriel ( z hebr. gabri él = muž boží či Bůh je
silný) či také může být toto příjmení odvozeno od slova kabonit se, kabous, kabiti se, kabousit se = mračit se.
Pro zajímavost uvádíme, že ke dni 31. 1. 2010 žilo, podle statistik ze serveru kde jsme: www.kdejsme.cz, v České Republice 660 osob s příjmením Kabourek/ Kabourková. Z toho 330 mužů a 330 žen. Najčastěji pak v Domažlicích, Praze, Českých Budějovicích či Plzni.
Zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)) *MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : VLADIMÍR TAX AZ KORT, 2002. ISBN 80-238-8173-6.
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze :
Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.07.2012 07:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu