příjmení Juroš
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě význam příjmení Jurosz (nebo spíše počeštěné jméno Juroš). Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy "Naše příjmení" bylo příjmení Juroš odvozeno z osobního jména Jiří - konkrétně z nářeční podoby Jura (Jméno Jiří pochází z řeckého geórgos = rolník).
V roce 2011 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme"  57 mužů a 59 žen s příjmením Juroš/Jurošová, příjmení se nejčastěji vyskytuje ve Frýdku - Místku a Havířově.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2012 08:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu