příjmení Jochec
Text dotazu
Dobrý den,chtěl bych zjistit původ příjmení Jochec.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Jochec má původ v osobních jménech začínajících na Jo- (např. Johan, Joachym, Jonáš, apod.), taktéž se jako možný zdroj původu uvádí hornické a mlynářské apelativum (tj. slovo obecného významu) jochy= dřevěná část mlecího stroje; též apelativum joch= plošná míra, jitro.
Pokud by Vás zajímal význam uvedených osobních jmen, doporučujeme Vám využít např. publikace:
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. 651 s. ISBN 80-200-0775-X.
* RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? : encyklopedie křestních jmen. 3. vyd.. Praha : Libri, 2003. 498 s. ISBN 80-7277-197-3.
* BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd.. Praha : Regia, 2003. 735 s. ISBN 80-86367-35-5.
Na internetu zpřístupnilo nakladatelství Libri vybrané knihy, mezi nimi je i dostupná kniha Václava Rameše "Po kom se jmenujeme?", kde se můžete dočíst o jednotlivých jménech. Databázi knih naleznete na adrese http://libri.cz/databaze.php .
Statistiky Ministerstva vnitra ČR ( dostupné na adrese http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx ) evidovaly ke dni 15.7. 2009 203 mužů a 26 žen s příjmením Jochec/Jochecová.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2011 10:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu