Příjmení Jasenčák
Text dotazu
Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení významu a původu příjmení Jasenčák.
Předem velice děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel v žádné z příruček vysvětlující původ jmen, které máme k dispozici, se příjmení Jasenčák nenachází. Jedná se o méně časté příjmení (Centralní evidence obyvatel na MV CR uvádí k 15.7.2009 četnost 14).
V příručkách jsem našla uvedena pouze příjmení Jesenský (z místního jména Jesenice n. Jessenný), Jasanský, Jasan, Jasaň (z názvu stromu jasan), nebo Jásenský (Jásenná).
Podle Spisovného slovníku jazyka českého a dalších jazykových příruček (Etymologický slovník jazyka českého, Staročeský slovník, Slovník valašského nářečí) jasen nebo též jesen, jěseň, jeseň, jaseň jsou starší nebo nářeční výrazy pro strom jasan. Slovo se vyskytuje i v jiných slovanských jazycích (polština - jasień, ruština - jasen).
Pravděpodobně tedy příjmení Jasenčák vzniklo podobně jako výše uvedené jméno Jasenský, Jesenský buď z místního jména příponou -ák nebo z názvu stromu jasan.
Toto vysvětlení není podloženo, je to jen pokus o odvození z jiného příjmení, s přihlédnutím k příjmení s podobnou příponou - Javorčák, které  D. Moldanová v knize Naše příjmení jmenuje spolu s dalšími tvary u příjmení Javor a u něhož je uvedeno, že vzniklo z podstatného jména javor (název stromu), často též z místního jména.
S dotazem se můžete obrátit na odborníky v Jazykové poradně Ústavu pro český jazyk AV ČR www.ujc.cas.cz, kde vám mohou původ příjmení pomoci upřesnit.
Prameny:
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha : Nakladatelství ČSAV, 1962, s. 170, 200.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha : Nákladem Jana Kotíka, 1897, s. 137. - Digitalizováno, přístupno v digitální knihovně Kramerius NK ČR. Dostupné z: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowMonograph.do?id=22709
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 3. nezm. vyd. Praha : Academia, 1971, s. 217.
MOLDANOVÁ, D. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004, s. 75. ISBN 80-86781-03-8.
Slovník spisovného jazyka českého. 2. díl, N-Q / [zpracoval Bohuslav Havránek]. -- 1. vyd. -- Praha : Academia, 1971, s. 210.
SOCHOVÁ, Zdeňka. Lašská slovní zásoba : jihovýchodní okraj západolašské oblasti. Praha : Academia, 2001, s. 205. ISBN 80-200-0421-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.08.2010 14:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu