příjmení Janíček
Text dotazu
Dobrý den,
hledám inspiraci pro svou seminární práci na téma etymologie a význam příjmení ("jméno po chalupě"). Nejsem lingvista, studuji psychologii a v práci se mám zaměřit především na psychologický aspekt utváření osobnosti v souvislosti s příjmením. K tomu ovšem potřebuji poměrně rozsáhlý etymologický výklad daného příjmení. Nezabývám se jazykovědou, tudíž netuším, kde hledat. Nepotřebuji statistiky (kolik lidí má v republice dané příjmení), ale původ a význam příjmení. Jedná se o příjmení Janíček/Janíčková.
Odpověď
Dobrý den,
nejpopulárnějším výkladovým slovníkem k etymologii českých příjmení je práce prof. Dobravy Moldanové:
Moldanová, D.: Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác 2010 (starší vydání: 1983, 2004).
Dále k tématu etymologie a významu příjmení Čechů doporučujeme i následující publikace:
Beneš, J.: Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 1998.
Mates, V.: Jména tajemství zbavená: malá domácí encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha : Knižní klub, 1998.
Mates, V.: Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. Praha : Epocha, 2004.
Knappová, M.: Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : Taz Ax Kort, 2002.
Dle Moldanové příručky vzniklo příjmení Janíček z osobního jména Jan, jehož bylo původně – ve východomoravském dialektu – zdrobnělinou. Dle statistik Ministerstva vnitra zpřístupněných na stránkách http://kdejsme.cz současně žije na území ČR 1697 osob s příjmením Janíček a 1852 osoby s příjmením Janíčková (nejvíce v Brně).
Zdroje:
Moldanová, D.: Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
http://kdejsme.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.05.2014 08:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu