Příjmení Hűbner a Zoubek
Text dotazu
Mohli byste mi prosím napsat původ příjmení Hűbner a Zoubek? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení   Hübner bylo odvozeno z němčiny, konkrétně ze středohornoněmeckého Hube = lán, sedlák hospodařící na celém lánu, taktéž označení společného statusu.
Příjmení Zoubek  vzniklo odvozením ze zdrobnělé podoby slova zub.
V roce 2011 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 414 mužů a 413 žen s příjmením Hübner/Hübnerová a  961 mužů a 1022 žen s příjmením Zoubek/Zoubková.
Zdroje:
* Příruční mluvnice češtiny. 1. vyd. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1995. ISBN 80-7106-134-4.
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2013 10:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu