Příjmení Hovorková
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ mého příjmení-Hovorková. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Hovorková pochází ze slova „hovora“, což znamená mluvka, hovorný člověk. Hovorka je zdrobnělina hovora. Vaše příjmení patří do kategorie jmen odvozených z vlastností tělesných a duševních. Podle údajů Ministerstva vnitra ČR  z roku 2011 se v České republice vyskytuje Vaše příjmení v 2220 případech (ženská podoba) a 2074 případech (mužská podoba). Nejčastěji v Praze (306), v Českých Budějovicích (140) a v Rychnově nad Kněžnou (83).
Použité zdroje:
*Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
*Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, Jména na 251.-501. místě: Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
*http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2013 11:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu