Příjmení Hořejší
Text dotazu
rosím o vysvětlení příjmení Hořejší. Co to
znamená. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Hořejší je odvozeno ze stejného přídavného jména; v minulosti se také mohlo používat k odlišení člověka, který bydlel na hořejším konci vsi.
Přídavné jméno hořejší je používáno ve smyslu "nahoře jsoucí", "horní" (opak dolní), např.: Hořejší čelist skoro se ani nepohne. Hořejší polovina těla.
Schody vedly do hořejšího patra. Na hořejším konci Padolí.
Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 836 mužů a 849 žen s příjmením Hořejší, viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx .
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr.. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Příruční slovník jazyka českého. Díl I., A-J. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1937.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.09.2011 16:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu