Příjmení Holajn
Text dotazu
Jaký význam má příjmení Holajnová
Odpověď
Přímo toto příjmení jsem bohužel v našich materiálech nenašla. Našla jsem pouze podobná příjmení Holan a Holaj, obě jsou odvozená od přídavného jména "holý" ve významu lysý, bezvousý, ale také chudý, přičemž Holaj je starší podoba.
Usuzuji, že příjmení Holajn by mohlo mít podobný původ. Tento úsudek však nemám ničím podložený. Doporučuji obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český, kde by vám snad mohli poradit. Informace a kontakt najdete na webové adrese: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Použité prameny:
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897, s. 50 [digitalizovaný dokument]. [Cit. 26.4.2011]. Dostupné na: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20576893.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s, s. 65-66.
ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.04.2011 13:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu