příjmení Herboczek
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych zjistit původ příjmení Herboczek, ale bohužel jsem v žádných
publikacích o něm nic nenašel. Proto se obracím na Vás s pomocí Vámi
dostupné literatury původ zjistit.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Herboczek není bohužel uvedeno v žádné publikaci o původu příjmení, které máme k dispozici, viz seznam použité lietratury na konci e-mailu.
Nejbližší příjmení jsou obecně začínající na Herb-. Ty jsou převážně německého původu a jsou odvozeny buď z osobních jmen začínajících nebo končících na her=pán, muž (např. Herbert, Herbort) nebo také z přídavného jména herb=trpký, hořký (př. Herb, Herben, Herbich).
Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 6 mužů a 8 žen s příjmením Herboczek/Herboczková, viz stránky portálu Kde Jsme https://www.kdejsme.cz/.
S dotazem se můžete zkusit obrátit také na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, snad by byli odborníci schopni Vám poskytnout přesnější odpověď. Poradnu naleznete na adrese http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/ .
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 866 s.
Kniha je dostupná v rámci digitální knihovny Kramerius, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowChars.do .
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená aneb příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBn 80-86328-58-9.
Beneš, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; 34-IX. ISBN 80-7044-212-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.01.2012 16:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu