příjmení Hekele a Kašpar
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych zjistit původ příjmení
"Hekele" a "Kašpar". Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
dle příručky "Naše příjmení" od Moldanové, D. pochází příjmení Kašpar z orientálního osobního jména Kašpar = strážce pokladů. Také ale může toto příjmení, dle příručky "Jména tajemství zbavená : Malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení" od Matese, V., znamenat blázen, hlupák, šašek, tatrman, komediant, atd. Příjmení Kašpar se řadí mezi 100 nejčastějších českých příjmení. Podle statistik ze serveru Kde jsme: www.kdejsme.cz žilo ke dni 31. 1. 2010 na území České republiky 9706 osob s příjmením Kašpar/ Kašparová. Z toho 4710 mužů a 4996 žen. Nejčastěji v Praze, Šumperku, Hradci Králové či Pardubicích.
Zároveň se omlouváme, ale příjmení Hekele/ Hekelová se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích.
Podle statistik ze serveru Kde jsme: www.kdejsme.cz žilo v České republice, ke dni 31. 1. 2010, 158 osob s příjmením Hekele/ Hekelová. Pravděpodobně tento nízký počet zapříčinil, že výklad příjmení Hekele/Hekelová nebylo zařazeno do žádné z publikací, jež se věnují výkladu původu českých příjmení.
Se svým dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR. http://www.ujc.cas.cz/ Kde Vám jazykoví odborníci jistě poskytnou uspokojivou odpověď.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze :
Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.07.2012 08:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu