příjmení Haž a Rasocha
Text dotazu
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na původ příjmení
Haž a Rasocha.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Haž je odvozeno z osobních jmen začínajícíh na Ha-. Pokud Vás zajímá i původ těchto osobních jmen, doporučujeme Vám nahlédnout na stránky nakladatelství Libri, které připravilo elektronickou verzi své knihy RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme?: encyklopedie křestních jmen. 3. vyd. Praha: Libri, 2003. 498 s. ISBN 80-7277-197-3. Kniha je dostupná na adrese http://libri.cz/databaze/jmena/. Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 15 žen a 12 mužů s příjmením Hažová/Haž.
Dalším možným významem příjmení je imperativ ze slovesa "házet".
Příjmení Rasocha je moravské apelativum (tj. slovo obecného významu) "rasocha"= rozdvojená větev; vidlice. Zajímavé je i srovnání se slovem "racocha"= neupravená rozcuchaná žena. Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 80 žen a 91 mužů s příjmením Rasochová/Rasocha.
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8
* Statistiky MV ČR na stránkách portálu Kde Jsme: https://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2012 09:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu