příjmení Havlátko
Text dotazu
Prosím o vysvětlení vzniku příjmení HAVLÁTKO. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, příjmení Havlátko bylo odvozeno od příjmení Havla, které pochází z osobního jména Havel. Původním vzorem pro toto jméno je latinské Gallus, které kromě kmenové (národní) příslušnosti označující Gala, neboli Kelta mělo za římských dob i význam "obyvatel Galie". Gallus v latině znamená také "kohout". Galové, Keltové, byli obrovským společenstvím mnoha desítek, ne-li stovek, kmenů. Uctívali spoustu nejrůznějších zvířat, do bojů si brali jejich obrazy a masky, aby protivníka zastrašili. Někteří bojovali i pod znamením kohouta.
Přeměna latinského Gallus na české Havel proběhla podobně jako přeměna latinského Paulus na Pavel. Záměna hlásek "g" a "h" byla v jistém období vývoje češtiny (konkrétně do 1. pol. 13. stol.) provedena bezvýhradně (s výjimkou některých nářečí). A tvrdé -ll-, jak tvrdí jazykovědec Gebauer, bylo obměněno na -vl-. V prvním pádě se mezi tyto souhlásky vsunulo kvůli snadnější výslovnosti tzv. epentetické (vkladné) -e-.
Dle statistik Ministerstva vnitra ČR o četnosti příjmení se ke dni 9.5.2007 na našem území vyskytovalo 53 mužů a 46 žen tohoto příjmení.
Použité zdroje:
Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 8086781-03-8.
Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
Statistiky MV ČR  http://www.mvcr.cz/sprava/informat/cetnost/index.html
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.03.2008 08:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu