příjmení Hausner
Text dotazu
Prosím o info, jaký by mohl být původ (a také význam) příjmení naší rodiny: Lauber, Hausner (chci začít zjišťovat něco o historii a původu obou rodů své rodiny..) Příp. doporučte zdroje (knihy, odkazy).
Odpověď
Dobrý den, podle knihy D. Moldonové, Naše příjmení (Praha 2004) jméno Hausher (var. Hauzner) je odvozeno z místního jména končícího na hausen; nebo z německého obecného jména Hausher=podruh, hospodář.
Jméno Lauber je příbuzné se jmény Laub, Laube, což je odv. z místního jména v Bavorsku; Laube z míst. jm. Loubí u Děčína, německy Laube; nebo z míst. jména v Sasku).
Varianty vzniku značí, že shodná jména mohla pocházet z různých míst.
Při zjišťování informací o svých předcích se můžete obrátit na matriční úřady (http://www.mvcr.cz/agenda/labyrint/matrik2.html), příslušné archivy. Informace o takovém průzkumu najdete na stránkách věnovaných genealogii: http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_koment.html#histor .
Určité informace poskytují rejstříky k Berní rule, v níž byly poprvé, za účelem daní, sepsáni obyvatelé Čech podle příjmení (Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651 / sestavili Václav Červený & Jarmila Červená. -- 1. vyd.. -- Praha : Libri, 2003. -- 2 sv. ; 32 cm).
Zde najdete, výskyty příslušných jmen a místa, podle nich pak můžete dál pátrat v archivech.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 15:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu