Příjmení Haštava
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mě význam a původ příjmení Haštava. V 17. století bylo příjmení psáno jako HAŠTABA. Moc děkuji za případnou pomoc v mém pátrání.
Děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
bohužel jsme v dostupných zdrojích (jejich seznam níže) nenašli příjmení Haštava (event. Haštaba) a vysvětlení jeho původu a významu.
Můžeme Vám tak nabídnout pouze význam příjmení, která se nejvíce blíží Vámi hledanému. Existuje skupina příjmení, která jsou odvozena od základu Haš, které má původ v osobním jménu Haštal a to z latinského Castulus = čistý. Mezi takto odvozená příjmení patří např. Háša, Hašák, Hašek, Hašana, Haškovec, apod. Zda bylo podobně odvozeno i Vaše příjmení, se však můžeme pouze dohadovat.
Doporučujeme Vám obrátit se s dotazem na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/), kde Vám jazykoví odborníci jistě poskytnou přesnější odpověď.
Pro zajímavost Vám uvádíme statistiky příjmení podle webových stránek www.kdejsme.cz. V ČR žije 12 mužů a 12 žen s příjmení Haštava/-ová, nejvíce v okolí Blatné, Příbrami, Prahy a Kladna.
Použitá literatura:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
* Kotík, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.05.2013 13:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu