příjmení Greguš
Text dotazu
Dobrý den,chtěl bych se dozvědět o původu příjmení Greguš.děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy "Naše příjmení" bylo příjmení Greguš odvozeno z německé podoby osobního jména Řehoř (latinsky Gregorios, jméno se vykládá jako "bdělý, ostražitý").
V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 272 mužů a 263 žen s příjmením Greguš/Gregušová, příjmení se nejčastěji vyskytuje v Ostravě, Frýdku-Místku a Praze.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.11.2011 11:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu