příjmení Gotzmann
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o zaslání původu vzniku příjmení, a o původ příjmení Gotzmann, děkuji předem za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pikhart/-ová vzniklo pravděpodobně stejně jako příjmení Pikart z apelativa beghart = člen středověké náboženské společnosti; kacíř; také sloužilo jako přezdívka českým bratřím.
Podle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České republice 125 mužů s příjmením Pikhart (s věkovým průměrem 42 let) a 128 žen s příjmením Pikhartová (s věkovým průměrem 44 let). Tito žili nejčastěji v Praze, Klatovech či Pardubicích.
Bohužel příjmení Gotzmann se nám nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích. Se svým dotazem se můžete také zkusit obrátit přímo na odborníky na český jazyk v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/.
Podle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České republice 27 mužů s příjmením Gotzmann (s věkovým průměrem 44 let) a 20 žen s příjmením Gotzmannová (s věkovým průměrem 41 let). Nejčastěji pak tito žili v Opavě, Odrech či Vlašském Meziříčí. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je najít např. na zmíněných stránkách.
Zdroje:
* http://www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1.vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : TAX AZ KORT, 2002. ISBN 80.238-8173-6.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.06.2013 12:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu