příjmení Golman a Paterna
Text dotazu
Dobrý den. Rád bych se zeptal jestli je možné nějak
najít jaký význam a historii mají příjmení Golman a Paterna. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Paterna je odvozeno od příjmení Pater (též Páter), které pochází z
latinského pater= otec; titul knězi.
Příjmení Golman není bohužel uvedeno v žádné v knize o původu příjmení,
které máme k dispozici; s dotazem se můžete obrátit na Jazykovou poradnu
Ústavu pro jazyk český AV ČR (https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html), kde Vám odborníci na český
jazyk jistě podají uspokojivou odpověď.
Dle internetové stránky https://www.kdejsme.cz/ se nejvíce příjmení Paterna-Paternová
vyskytovalo v oblasti Šumperka, Kroměříže či Strakonic. K datu 1.1.2010 bylo
evidováno 48 mužů a 40 žen s tímto příjmením.
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr.. Praha : Agentura Pankrác,
2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250
nejčastějších příjmení. Vyd. 2.. Praha : Epocha, 2002. 319 s. ISBN
80-86328-10-4
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších
příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1.. Praha :
Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1.
vyd.. Praha : Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.03.2012 10:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu