příjmení Fukas a Vaverka
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ příjmení
Fukas a Vaverka. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Fukas není bohužel uvedeno v knihách o původu příjmení, které máme k dispozici. Nejbližší je příjmení Fuka, které pochází ze slovesa foukat; dalším možným výkladem je původ v apelativu "fuka"= štěrbina.
S dotazem se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, která je dostupná na adrese http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/.
Příjmení Vaverka je odvozeno z osobního jména Vavřinec (pro snazší výslovnost vloženo -e). Toto osobní jméno je latinského původu a znamená "lauretánský, pocházející z města Laurenta"; původní význam základového slova (lat. laurus) je "vavřín", přeneseně "vavřínem ověnčený; vítězný".
Statistiky Minsterstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 15 mužů a 14 žen s příjmením Fukas/-ová; 700 mužů a 690 žen s příjmením Vaverka/-ová; viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q= .
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 228 s.
ISBN 80-86781-03-8.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. Praha: Jan Kotík, 1897. 288 s.
Kniha je dostupná v rámci digitální knihovny Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do).
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená aneb příjmení pod mikroskopem.
Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.06.2012 11:20
Kateřina píše:
Středa 15.04.2020 18:24
Dovrý den, chtěla bych zjistit původ a význam příjmení Vaverová. Děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 16.04.2020 11:17
Dobrý den,
příjmení Vaverová pochází buď z osobního jména Vavřinec nebo ze slova Wawr, což v německém nářečí znamená tkadlec.
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Současně přikládáme odkaz i na četnost příjmení, ale berte v úvahu, že poslední aktualizace dat proběhla k 31. 12. 2016 (důvodem je patrně GDPR): https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=324825&typ=prijmeni
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu