Příjmění Frančiak
Text dotazu
Dobrý den,chtěla bych zjistit původ příjměníFrančiaková.
Odpověď
Dobrý den,
Příjmení Frančiaková bohužel není uvedeno v publikacích o původu příjmení, které máme k dispozici, ovšem domníváme se, že patří do stejné kategorie s příjmeními Franče, Fanček, Frančík, Frančák, Frančlík. Tato příjmení jsou odvozena od osobního jména Franc či domácí podoby jména František. Toto osobní jméno je italského původu, pochází od sv. Františka z Assisi (rozeného Giovanni Bernardone), kterého otec nazýval v dětství pro jeho znalosti francouzštiny "Francesko", tj "Francouzek"; základem je germánské "franko", tj. s vobodný muž, chlap.
Dle webové stránky www.kdejsme.cz žije v České republice 26 mužů a 30 žen s příjmením Frančiak/-ová, nejvíce v oblastech Jeseník, Dobruška, Rumburk či Praha.
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení.  Praha: Agentura Agentura Pankrác, 2010. 229 s. ISBN 9788086781037.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-20-200-1888-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2012 18:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu