příjmení Fabián
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na původ příjmení Fabian (případně Fabián, Fabijan).
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Fabian (Fabián apod.) bylo dle knihy "Naše příjmení" odvozeno z osobního jména Fabián, Fabian - jedná se o jméno latinského původu a vykládá se jako "náležející k (římskému) rodu Fabiů" - původní význam slova je "bobový" popř. "pěstitel bobů" (z latinského faba = bob).
Ke dni 15.7.2009 žilo v České republice 313 mužů a 323 žen s příjmením Fabian/Fabianová .
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2011 09:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu