-
To se mi líbí
-
Doporučit
Jaký je původ příjmení Evják
Dobrý den,
V dostupných publikacích se nám původ jména Evják nepodařilo nalézt.
Dotaz na jméno Evják je diskutován zde: https://www.ontola.com/cs/ondi/sxgbih/odkud-prislo-prijmeni-evjak. Příjmení často vznikala právě podle místa, odkud člověk pocházel. Mohlo by to tedy být, jak je uvedeno v odpovědi na dotaz, opravdu i od Ivančic - Ewančice [Hosák, Šrámek 1970] Jméno Evják se vyskytuje i na Slovensku. Mohlo by tedy pocházet i ze Slovenska, čemuž odpovídá lokace nositelů jména v příhraniční oblasti.
Dle veřejně dostupných dat žilo ke dni 31. 12. 2016 v České republice 59 mužů s příjmením Evják a 66 žen s příjmením Evjáková. Největší koncentrace nositelů tohoto jména je ve Zlínském kraji, konkrétně v okrese Vsetín a Zlín (https://www.nasejmena.cz).
V případě, že byste chtěl po původu tohoto příjmení dále pátrat, doporučujeme Vám obrátit se na Ústav pro jazyk český (http://ujc.avcr.cz/).
HOSÁK, Ladislav a ŠRÁMEK, Rudolf. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. 1. díl. Praha: Academia, 1970. s. 333. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:83829fe0-e069-11e2-9439-005056825209.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:49baebe0-fddf-11e6-8830-005056827e51.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:adaaaf20-4016-11e4-bc3a-005056827e51.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
08.08.2019 08:56