Příjmení Ent
Text dotazu
Dobrý den! Chtěla bych zjistit pokud možno nejvíce o historii příjmení Entová/Ent. Moc by mě zajímala jeho historie či co se o něm ví. Předem děkuji za odpověď!
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Ent/ Entová vzniklo stejně jako příjmení Endt ze středohornoněmeckého (12.-16. stol.) apelativa (=slovo obecného významu) ende = konec; začátek; směr; také knír.
Pro zajímavost uvádíme že dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz žilo v roce 2011 v ČR 122 osob s tímto příjmením. Z toho 51 mužů a 71 žen. Nejčastěji pak v Tachově, Ústí nad Orlicí či Táboře.
Pokud byste měla zájem o nějaké další informace o Vašem příjmení, možná byste se mohla obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český, kde by Vám jazykoví odborníci pravděpodobně mohli poskytnout ještě nějaké další informace.
Zdroje:
* http://www.kdejsme.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2012 14:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu